Talet i Malmö

Jag vill tacka alla som vakade över oss här på torget i tre dygn och alla i Sverige och i andra länder som gick ut på gatan när vi blivit tagna i måndags. Era ord, era handlingar och er kärlek skyddade oss.

Mot en laglös militärmakt beväpnad till tänderna, mot hundratals soldater tränade att döda och med order att atackera som brottslingar vårt tillfälliga hem maskerade och under skydd av mörkret finns det endast en makt starkare än dagsljus: människors kärlek.

Kärlek till den andra (som det är viktigt att förstå måste få vara annan, men skulle alltid kunnat vara jag)
Kärlek till sanningen
Kärlek till rättvisan
Kärlek till en värld som ännu inte är född

Vad vi blev utsatta för är obegripligt, oförsvarligt och oacceptabelt. Det är ett tydligt exempel på att i den värld vi lever i Israel beter sig som om landet stod över lagen, dvs. på ett kriminellt sätt samtidigt som det för ansprål på att vara en demokratisk stat, hemmahörande i den internationella gemenskapen. Det är viktigt att komma ihåg att allt de gjorde mot oss, inklusive att anklaga oss för inbillade brott och förstöra och stjäla våra tillhörigheter inte är en isolerad företeelse utan det är samma saker som de gör mot Gazaborna dag efter dag efter dag.

När jag gick till polisen igår och berättade vad jag hade utsatts för kom polisen fram till att jag varit utsatt för olaga frihetsberövande och stöld. Väpnad stöld. Polisen skrev in att den israeliska staten är förövaren.

Vårt juridiska system är inte anpassad efter en sådan möjlighet. Vi kan inte utreda brott som begåtts av en stat utanför svenskt territorium även om det gäller de egna medborgarna. Men det finns länder som efter andra världskriget öppnade utrymme för att kunna behandla sådana fall: Spanien, Belgien, Tyskland.

Vi kommer att öppna processer mot staten Israel inför alla möjliga instanser och för alla brott som har begåtts. Det är ett av målen med vår aktion att reaktivera den internationella rätten och på detta sätt se till att Gazaborna inte fortsätter att bli utlämnade till laglöshet.

Vi förlorade modiga människor som vågade tro och var beredda att ta sitt ansvar för den värld vi lever i. Vi förlorade våra saker. Vi blev fråntagna rätten att färdas fritt in i Israel vilket för en del av oss betyder att förlora rätten att återse våra familjer. Och förutom de officiellt erkända dödsfallen finns det också de försvunna.

Men vi har ändå vunnit. Vi har vunnit stora framgångar i vår kamp mot belägringen av Gaza.

Det här är bara en liten omväg. De kunde ta våra sex båtar. De kunde ta Rachel Corrie. Men en dag kommer blockaden att hävas. Och jag tror att den dagen är nära.

Gazaborna: det här betyder inte att vi kunde bli stoppade. Vi kan inte bli stoppade. Vi kommer till er, vi är på väg.

Kommentarer
Postat av: Nicolas Zea

Hej Edda!

Tack för intervjun.

Det var en av de mest intressanta jag har gjort.

Du har en energi och imponerande klarhet.

Kram, Niko.

Hola Edda!

Muchisimas gracias por la entrevista.

Ha sido una de las más interesantes que he hecho.

Tienes una energía y una claridad impresionante.

Abrazos, Niko.

2010-06-06 @ 00:56:46
URL: http://fotozea.blogspot.com/
Postat av: Linda Anderberg

Hej Edda,

tack för att du kom till Malmö igår!

Ditt tal var både sorgligt, stärkande och peppigt.

Kärlek och styrka/Linda Anderberg

2010-06-06 @ 12:04:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0