Olika båtar och samma båt

Lite sorgligt tycker Mattias att det är att inte befinna sig på den svenska lastbåten som åker snart. Han var ju med om att välja den, inspektera den och köpa den och har under alla dessa turer utvecklat starka band till Dror, som han saknar, och en hjärtlig vänskap med de grekiska kamraterna som han tycker har precis rätt förhållande till god mat och gott vin. Livsglada människor med lång politisk erfarenhet. Många av dem var med i motståndsrörelsen under diktaturen och det uppror som slutligen fällde juntan.

På gatorna i Aten är kampviljan fortfarande påtaglig. Affischer pryder väggarna och möten och storstrejker mot de politiker som vill använda det arbetande folkets löner och pensioner för att betala den kris eliten försatt landet i äger rum varje dag. Ändå finns solidariteten med palestiniernas kamp för självbestämmande och mänsklig värdighet. Hamnarbetarna gjorde till exempel undantag för Ship to Gaza, som de adopterat, både när det gällde att leverera varor och att lasta fartyget.

Grekland är ett litet land och har gått igenom både ockupation och diktatur under den nära historien. Men det historiska minnet sträcker sig längre bakåt i historien. I de överfyllda bokhyllorna i aktivisternas hem såg Mattias inte bara socialismens klassiker utan också de grekiska och arabiska filosoferna. Här vet man tydligen att araberna inte endast passivt förmedlade antikens tänkare till det såkallade väst utan de läses som viktiga författare i sin egen rätt. I den grekiska och arabiska historien möter vi många århundraden då Medelhavet inte var en gräns utan en viktig förbindelseled. 

Känslan att Medelhavet är fritt och att de inte tänker acceptera att en nykomling skall få bestämma var greker skall få färdas i det hav man har seglat i under årtusenden bidrar till den grekiska Ship to Gazas beslutsamhet: ingen stoppar Odysseus. Något liknande finns kanske närvarande även hos den turkiska organisationen i vars båt vi åker. Det är ju ändå fantastiskt att Freedom flotilla förenar turkar och greker i en gemensam politisk aktion. Och det är bra att det finns folk från de olika organisationerna i koalitionen på varje båt för att ytterligare bryta mot nationella imaginära gränser och stärka banden mellan båtarna för en samordnad och enad aktion.

Edda och Mattias


Kommentarer
Postat av: Bitte à

2010-05-24 @ 06:25:25
Postat av: Bitte Alling- Ode

Örebro är med på er resa och önskar er av hela vårt hjärta LYCKA TILL!

Vi har ett litet skepp som skall segla franför

Örebroslottet och tidningen Nerikes Allehnda- borgen.

Bio Roxy är också beredd att direktsända er resa !

I solidaritet med er och Gaza!

Bitte och Peter Alling- Ode

2010-05-24 @ 06:38:43
Postat av: Fredrik Hertzberg

Jag säger samma som ovanstående, och med hela hjärtat: stort lyckat till på resan!

2010-05-25 @ 17:50:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0